Uddevalla kommunstyrelse har beslutat om att inte medfinansiera de delregionala utvecklingsmedlen för 2025. Detta kan innebära cirka 4,2 miljoner kronor mindre för regional utveckling i Fyrbodal. På grund av detta kunde inte direktionen besluta om ny budget för de delregionala utvecklingsmedlen för 2025.
Nu pågår en process för att få klarhet i exakt hur budgeten kommer att se ut för satsningar, projekt och verksamheter i Fyrbodal under nästa år.
”Vi för diskussioner med Uddevalla, bland annat om hur man ställer sig till de fleråriga projekt som man redan varit med och beslutat om,” säger förbundsdirektör Anna Lärk Ståhlberg.
De delregionala utvecklingsmedlen (förkortat DRUM) består till lika delar av medel från kommunerna och Västra Götalandsregionen.
Viktigt verktyg
Medlen är ett viktigt verktyg för genomförandet av det regionala utvecklingsansvaret som regionerna i Sverige har och är en del av den flernivåsamverkansstruktur som byggts upp under 20 års tid.
I Fyrbodal används de delregionala medlen till att finansiera såväl externa parters projekt som till finansiering av interna projekt och i vissa fall till att finansiera verksamheter på kommunalförbundet. De används även för att finansiera strategiska funktioner. Detta i enlighet med överenskommelsen som finns mellan kommunalförbunden och Västra Götalandsregionen.
Uppväxling
I överenskommelsen ligger att Västra Götalandsregionen bidrar med lika mycket pengar som varje kommun lägger. Lägger en kommun en miljon i DRUM-medel så lägger regionen lika mycket. På så vis sker en uppväxling av kommunernas bidrag.
I Uddevallas fall så har man tidigare bidragit med 2,1 miljoner kronor vilket innebär totalt 4,2 miljoner ihop med Västra Götalandsregionens pengar.
Se vidare vidstående faktarutor och PP-presentation.
Delregionala utvecklingsmedel är ett av de viktigaste verktygen för att nå regionala och delregionala målsättningar.
- Västra Götalandsregionen och kommunalförbunden har en gemensam överenskommelse om att avsätta regionala utvecklingsmedel och kommunala medel, till satsningar som bidrar till hållbar utveckling i länets samtliga kommuner med sikte på att förverkliga målen i den regionala utvecklingsstrategin Västra Götaland 2030 och Västra Götalands kulturstrategi och kulturplan 2024–2027. Delar av medlen avsätts även med inriktning mot Klimat 2030 som en del i omställningen mot ett hållbart samhälle.
- Flera av de målsättningar som återfinns i kommunalförbundens verksamhetsplaner är endast möjliga att nå genom användandet av DRUM-medel, ofta sker detta tillsammans med andra aktörer som kommuner, innovationsstödsystemet, civilsamhället (föreningslivet).
- Medlen avser bidra till lokalt och delregionalt inflytande och engagemang i det regionala utvecklingsarbetet genom att kommunernas förutsättningar och möjligheter tas tillvara i de satsningar som görs.
- På samma sätt avser medlen bidra till att delregionala satsningar tydligare kan docka an till de regionala förutsättningar och möjligheter som finns. Därmed är överenskommelsen ett uttryck för ömsesidig vilja till flernivåsamverkan mellan kommun, kommunalförbund och region där insatser samskapas, snarare än en reglering mellan finansiär och mottagare.
- Delregionala utvecklingsmedel finns för att ge stöd till nytänkande och konkreta projekt som främjar en hållbar regional utveckling och bidrar till att lösa aktuella samhällsutmaningar i Västra Götaland. Projekten ska bygga på bred samverkan mellan aktörer, gärna inom olika sektorer, samt bedrivas och tillföra värde i hela Västra Götaland.
- Den stora merparten av medlen ska gå till satsningar som genomförs av aktörer inom delregionen och resurserna ska på så vis kunna nå ut utanför kommunalförbunden och Västra Götala ndsregionens egna organisationer.