Elektrifiering och energiförsörjning i Fyrbodal
Industrin och transportsektorn investerar för att ställa om från fossila bränslen till el. Samtidigt som kommuner och regionen rustar för att klara en aldrig tidigare skådad utbyggnad av ny fossilfri elproduktion och förstärkt kapacitet för överföring.
På den här sidan samlar vi information om det som pågår inom elektrifieringsomställning och fossilfri energiförsörjning med koppling till Fyrbodalsområdet. Här hittar du information om projekt vi driver och stödjer, intressanta evenemang, länkar till rapporter och mycket mer.
Nyheter
Nya regeringsuppdrag stärker vind- och solkraft
Energimyndigheten, Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen har fått två uppdrag av regeringen att stärka den så kallade intermittenta kraftproduktionens bidrag till stabiliteten i elsystemet. Genom att tre myndigheter samarbetar för att stärka vind- och solkraften hoppas regeringen att bidraget från den väderberoende elproduktionen ska ge ett betydande bidrag till ett kostnadseffektivt …
Västra Götalandsregionen och RISE presenterar kunskapsunderlag om kärnkraft
Fram till början av 2030-talet förväntas elanvändningen i Västra Götaland öka med 15-20 TWh, vilket innebär en fördubbling av elbehovet från dagens 18 TWh. Denna utveckling, som drivs av stora industrier i Västsverige, skapar förutsättningar för både nya jobb och tillväxtmöjligheter i både nya branscher och tillkommande värdekedjor. Det finns …
Investeringsstöd till kommunerna för ökad förmåga hantera störningar i energiförsörjningen
Under 2024 genomförde Energimyndigheten pilotprojektet Robust kommun för att stärka kommuners förmåga att hantera störningar i energiförsörjningen och säkerställa samhällsviktiga verksamheter. Genom projektet har kommunerna fått stöd och vägledning från Energimyndigheten samt från andra deltagande kommuner i sitt arbete med att genomföra robusthetshöjande åtgärder. Under 2025 planerar Energimyndigheten att öppna …
Foto Annica Beckman, Pixabay.
Regional Energiöverenskommelse
Delregionen Fyrbodal är en viktig del av Västra Götaland, en attraktiv plats för boende, rekreation och inte minst företagsetableringar och investeringar. 160 000 västsvenska arbetstillfällen är beroende av en tillverkningsindustri som ställer om till fossilfri el.
Kommunalförbunden och Västra Götalandsregionen har ingått en överenskommelse om att agera gemensamt för att snabba på utbyggnaden av el i de 49 kommunerna.
Främst handlar det om att underlätta för en snabb och kraftfull förstärkning av elnätskapacitet samt utbyggnad av fossilfri elproduktion. Målet är en fördubbling redan till 2030, vilket motsvarar 15–20 TWh.
Överenskommelsen i korthet:
- Kommunalförbunden skapar gemensamma delregionala översiktsbilder över delregionens elförsörjning och eldistribution. När detta sker i tät samverkan med kommuner och region skapas en helhetsbild som har potential att skynda på elnätsutvecklingen samt rustar regionens konkurrenskraft.
- Kommunernas förutsättningar ser olika ut, men genom sitt samhällsplaneringsansvar kan kommunen proaktivt skapa förutsättningar för en snabb och kraftfull förstärkning av elnätet och lokal elproduktion.
- Västra Götalandsregionen ansvarar för samverkansplattformar för regionala aktörer inom länet och dialog med nationell nivå, och stöttar omställningen genom satsningar på regional utveckling. Västra Götalandsregionen bistår kommuner och kommunalförbund i framtagandet av en översiktsbild. Västra Götalandsregionen tar i dialog fram en regional översiktsbild som blir ett analys- och kunskapsunderlag för alla planeringsnivåer.
Foto Unsplash.
Varför behöver vi mer el i Västra Götaland?
Västra Götaland är Sveriges tillverkningsindustriregion. Det ökade elbehovet är nästan helt kopplat till industrins ökade behov. Det ökade behovet av mer el och effekt de kommande åren beror framför allt på att industrin ställer om från att använda fossil energi till att bli fossilfria. Det som brett kallas den gröna omställningen.
Varför ställer industrin om just nu?
Industrins omställning hänger ihop med politiska beslut för att minska effekterna av klimatpåverkan. På en global nivå har världen enats om att minska utsläppen från användning av kol, olja och naturgas. Det blir på lång sikt helt enkelt kostsammare för näringslivet att använda fossil energi i tillverkningsprocesser och det finns mål om att produkter som säljs till konsumenter ska påverka klimatet i mindre utsträckning än tidigare.
Klimatfrågan leder också till att konsumentleden aktivt efterfrågar produkter som framställs av hållbara material i fossilfria industriprocesser.
För fler frågor och svar – läs mer här!
Kalender
-
-
feb06
-
mar27