Ny socialtjänstlag
Socialtjänsten står inför en stor omställning. En ny socialtjänstlag föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Lagförslaget bygger på fem viktiga områden som skapar förutsättningar för en hållbar socialtjänst. De fem områdena bildar en helhet som är beroende av och förutsätter varandra.
De fem områdena är:
- En förebyggande socialtjänst
- En lätt tillgänglig socialtjänst
- Övergripande planering
- En kunskapsbaserad socialtjänst
- Insatser till enskilda
Många delar av den nuvarande socialtjänstlagen förs över till den nya lagen. Utredningen innehåller flera förslag som stärker det sociala arbetet och ger möjligheter till förändringar i såväl arbetssätt som insatser. Socialtjänsten behöver ställa om till nya förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt enligt den nya socialtjänstlagen och för att möta samhällets utmaningar.
Utredningen betonar samverkan, både mellan kommuner och mellan socialtjänsten och andra aktörer som skolan, polisen, regionen och civilsamhällets organisationer.
En förebyggande socialtjänst
Utredningen föreslår att ett förebyggande perspektiv ska vara utmärkande för hela socialtjänstens verksamhetsområde och alla brukargrupper. Förebyggande insatser ska finnas på samhälls-, grupp- och individnivå. Det förebyggande arbetet och de tidiga lösningarna ska genomsyra hela socialtjänsten och bidra till att akuta insatser och sena ingripanden inte ska behövas.
En lätt tillgänglig socialtjänst
Socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig. Det ska vara lätt att få och ha kontakt med socialtjänsten. Det ska vara enkelt att få information om vilket stöd man kan få och vad man har rätt till. Tillgänglighet handlar också om fysisk och digital tillgänglighet.
Övergripande planering
Området övergripande planering innebär kommunen ska planera insatser för alla och målsättningen är att den som behöver stöd ska få tillgång till rätt insats i rätt tid och perspektiven förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst ska finnas med. När det behövs i planeringen ska samverkan ske med andra samhällsorgan.
Vetenskap och beprövad erfarenhet
Ett krav införs på att all verksamhet i socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och vara en utgångspunkt när socialtjänsten planerar, genomför och utvärderar sin verksamhet. Kunskap från forskningen ska användas och verksamheten ska bygga på bästa tillgängliga kunskap.
Insatser utan biståndsbeslut
Förändring inom området insatser till enskilda innebär nya sätt att tillhandahålla insatser. Respektive kommun får befogenhet att besluta att en eller flera insatser ges utan individuell behovsprövning. Dessa insatser ska vara ett komplement till insatser som ges med beslut. Här önskar man göra socialtjänsten mer tillgänglig, att personer enklare ska vända sig till socialtjänsten för att få stöd och hjälp.