Kommuner kritiserar nedstängningar av statliga servicekontor i Fyrbodal

Staten planerar att stänga ner flera servicekontor i Västsverige, bland annat i Åmål och Lysekil. Detta kan leda till allvarliga konsekvenser både för medborgarna och samhället. Det skriver Fyrbodals kommunalförbund, Lysekils och Åmåls kommuner i en skrivelse till Statens servicecenter.I skrivelsen trycker man på att om nedläggningarna blir verklighet kommer det att ge försämrad tillgång till statlig service, inte minst för den äldre befolkningen.
”Vi vill synliggöra problematiken med att den statliga närvaron i vårt område är på väg att försvinna och detta blir extra tydligt i bland annat Åmål,” säger Peter Eriksson, ordförande för Fyrbodals kommunalförbund.
Servicekontoret i Åmål har en betydande roll menar kommunalrådet Michael Karlsson.
”Statens servicekontor i Åmål spelar en avgörande roll för samhällsservicen i Dalsland och södra Värmland. En eventuell nedläggning skulle innebära stora svårigheter för äldre, personer med funktionsnedsättning och ekonomiskt utsatta grupper, som är beroende av personlig service för att hantera sina myndighetsärenden”, säger kommunalråd Michael Karlsson.
Stor resurs
I Lysekil är servicekontoret en stor resurs för många som arbetar hos Preem.
”Dessa personer har ett kontinuerligt behov av stöd från statliga myndigheter, och servicekontoret har varit en viktig resurs för dem. Därtill har Lysekil tagit emot över 200 personer på flykt från Ukraina, där många har haft stor nytta av den nära och tillgängliga servicen. En nedläggning skulle därmed få betydande negativa konsekvenser för dessa grupper,” skriver man i skrivelsen.
Nu hoppas man att regeringen tänker om.
”Vi uppmanar regeringen och berörda myndigheter att ompröva beslutet och arbeta för att upprätthålla den statliga servicen i Åmål och Lysekil. En fortsatt statlig närvaro är avgörande för att garantera en rättvis och inkluderande samhällsstruktur i hela landet,” säger Peter Eriksson, ordförande i Fyrbodals kommunalförbund.
”Vi förväntar oss ett svar på skrivelsen och samtidigt försöker vi vara proaktiva och visa på lösningar.”
Foto: Statens servicecenter
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Kontaktpersoner
