Öka attraktiviteten!
Vill du ge unga en chans att få ta del av din bransch och erbjuda praktikplats?
Vill du ta emot en praktikant på din arbetsplats, eller vill du veta mer om hur du som arbetsgivare kan stärka kompetensförsörjningen via praktikverksamhet?
Det digitala praktikverktyget praktikplatsen.se används inom 4 skolformer: Grundskola, Gymnasie-/Vuxenutbildningen, Yrkeshögskola och Högskola/Universitet. Här kan du läsa mer om respektive praktikform och vad vi kan hjälpa dig med.
PRAO står för praktisk arbetslivsorientering
Eleverna går i grundskolan och har prao i årskurs 8 och 9, en vecka i taget. Syftet med prao är att eleverna ska få en inblick i hur arbetslivet fungerar, inför kommande studie- och yrkesval.
Skolorna i 12 av 14 kommuner inom Fyrbodal använder praktikplatsen.se för hantering av prao, Praktiksamordning Fyrbodal samordnar praoplatser hos 7 av dessa kommuner.
Vi hjälper elever och arbetsgivare att hitta varandra och vi stöttar dig som arbetsgivare genom hela prao-processen. Till höger på sidan hittar du en variation av hjälp, bland annat vårt eget skapade prao-material.
APL står för arbetsplatsförlagt lärande
APL är en del av yrkesutbildningen inom gymnasieskola och vuxenutbildning. Praktiken har olika längder beroende på de krav som ställs inom respektive utbildning.
Samtliga av Fyrbodals kommuner använder verktyget för att visa vilka APL-platser som kan erbjudas till elever inom vård- och omsorg.
Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasieskola och vuxenutbildning i 4 kommuner.
Handledning
Skolverket erbjuder webbaserad handledarutbildning som ger förståelse för hur elevens arbetsplatsförlagda lärande, APL, fungerar och vad som förväntas av arbetsplatsen och av skolan. Den ger också kompetens för att introducera nyanställda. Utbildningen passar även dig som handleder PRAO-elever. Läs mer på Skolverket via länk till höger på sidan!
LIA och VFU
LIA står för lärande i arbete; de studerande går en yrkeshögskoleutbildning och längden på LIA-perioderna varierar beroende på vilken utbildning det gäller.
Yrkeshögskolan Kunskapsförbundet Väst använder verktyget, avseende utbildningarna Medicinska sekreterare och Specialistutbildning undersköterskor.
VFU står för verksamhetsförlagt lärande och är handledd utbildning inom hälso- och sjukvård. VFU är målstyrd, vilket innebär att det är kursens mål som ska uppnås under VFU. Kursmålen styr därmed innehållet i VFU.
På Högskolan Väst används verktyget inom Sjuksköterskeprogrammet, Specialistutbildningar för sjuksköterska och Programmet för Socialpsykiatrisk vård.
Kontaktpersoner

