SYV-nätverket i Fyrbodal möter polis, försvar och räddningstjänst

Studie- och yrkesvägledare i SYV-nätverket vid Fyrbodals kommunalförbund har besökt Räddningstjänsten i Uddevalla för en fördjupad inblick i säkerhetsyrken som polis, militär och brandman. Syftet är att stärka vägledarnas kunskap om dessa samhällsbärande yrken, så att de kan inspirera och informera ungdomar om karriärvägar inom säkerhetsområdet – ett yrkesområde där behovet av kompetens är stort.
Den 12 november besökte studie- och yrkesvägledare från Fyrbodal Räddningstjänsten i Uddevalla. Temat för dagen var ”säkerhet”, och syftet var att förse vägledarna med djupare branschkunskap inom samhällsbärande yrken som polis, militär och räddningstjänst.
Linnea Lindgren, processledare på Fyrbodals kommunalförbund, betonar vikten av dessa besök: ”Besöken arrangeras av SYV-nätverkets arbetsutskott och Svenskt Näringsliv tillsammans. Varje år arrangerar vi ett antal företagsbesök och studiebesök för studie- och yrkesvägledare, för att ge branschkunskap och att de ska få ställa frågor till branschrepresentanter om yrken och karriärvägar. Nu är det ett väldigt fokus på brottsförebyggande och säkerhet i samhället, och därför valde vi ut ett antal områden inom ”säkerhet”, vilket visade sig vara efterfrågat.
En inblick i säkerhetsyrkenas krav och karriärvägar
Studiebesöket inleddes med en introduktion av Ola Steen, ordförande för SYV-nätverket, som beskrev det ökade behovet av säkerhetsyrken i dagens samhälle. Därefter följde tre presentationer från representanter för Polisen, Försvarsmakten och Räddningstjänsten – yrkesgrupper som var och en har sitt specifika uppdrag men som förenas i sin strävan att skapa ett tryggare samhälle.
Polis
Polisen var först ut, representerad av Lennart Hjelm, ansvarig för aspirantutbildningen i Fyrbodal. Han redogjorde för de strikta krav och omfattande prövningar som aspiranter måste genomgå för att bli antagna till polisutbildningen. Genom säkerhetsprövningar som innefattar personlighetstest, psykologsamtal, IQ-test, och fysiska prov sållas de mest lämpade ut. Aspirantutbildningen består av en grundutbildning på fyra terminer följt av sex månaders praktiktjänstgöring, där aspiranterna får arbeta sida vid sida med erfarna poliser.
– Det ställs stora krav på våra aspiranter, både mentalt och fysiskt. Polisarbetet innebär att hantera svåra situationer och ofta också i farliga miljöer, säger Hjelm.
Han beskrev de olika karriärvägarna inom polisen, som spänner från traditionell patrulltjänst till mer specialiserade roller. För den som vill gå vidare till specialistområden finns exempelvis roller som forensiker och analytiker.
Polisen har satt som mål att rekrytera 10 000 nya poliser till år 2025 för att möta samhällets ökade behov av trygghet och säkerhet. För att attrahera en bredare grupp sökande har de utökat antalet utbildningsplatser och infört möjligheten till distansutbildning för att göra polisyrket mer tillgängligt.
Försvarsmakten
Försvarsmaktens rekryteringsrepresentanter, Melker Johansson och Josefin Magnusson, betonade det ökade behovet inom totalförsvaret. Sedan återinförandet av värnplikten har fler ungdomar fått möjlighet att delta i Försvarsmaktens utbildningar. Varje år kallas cirka 25 000 till 30 000 unga vuxna till mönstring, varav omkring 8 000 antas till grundutbildning med värnplikt.
– Värnplikten är inte bara en metod för att stärka försvaret, utan också en grundutbildning i samarbete och ledarskap. Många som genomför värnplikten upplever en stark gemenskap och utvecklar färdigheter som är värdefulla både inom det militära och civila livet, säger Magnusson.
Efter värnplikten finns flera vägar inom Försvarsmakten för den som vill fortsätta utvecklas. Exempel är gruppbefäl och plutonchef, där de får ansvar för att leda och samordna mindre enheter. För den som vill ta ett större kliv finns officersutbildningen på Militärhögskolan Karlberg – en treårig utbildning som kombinerar ledarskap och militär taktik och leder till en karriär som officer.
För den som vill specialisera sig finns även specialistofficersutbildningen, där roller som sambandsofficer, sjukvårdare eller vapentekniker är exempel på inriktningar.
Utöver militära roller finns också civila tjänster inom Försvarsmakten inom områden som logistik och administration, där behovet ökar i takt med att säkerhetsläget förändras.
Räddningstjänsten
Den sista presentationen hölls av Jimmy Göransson och Stefan Norström, enhetschefer inom Räddningstjänsten. De beskrev räddningstjänstens dubbla roll: dels det akuta arbetet med att släcka bränder och rädda liv, och dels det förebyggande brandskyddsarbetet som syftar till att förhindra att olyckor inträffar.
För att bli brandman, i synnerhet rökdykare, krävs god fysisk kondition, och aspiranter måste genomgå tester som simtest och fysiska konditionstester. Räddningstjänsten utbildar både heltids- och deltidsbrandmän och erbjuder karriärvägar som sträcker sig från insatsledare till specialiserade roller inom brandskydd och olycksutredning.
Göransson förklarar: – Vårt arbete är inte bara att släcka bränder, utan även att skydda samhället genom att förhindra olyckor innan de sker. Ett viktigt fokus är att informera och utbilda allmänheten, företag och skolor om brandskydd och riskhantering. Dessutom genomför vi olycksutredningar för att ta reda på varför en olycka inträffade och hur vi kan förhindra att det händer igen.
De beskriver hur arbetet innebär både psykiska och fysiska påfrestningar och att räddningstjänstens personal ofta möter extremt svåra och mångfacetterade situationer. Förmågan att fatta snabba beslut och samarbeta under högt tryck är avgörande i yrket. Tillskillnad mot yrken inom polis och militär finns ingen direkt brist på personal och söktrycket till utbildningen är högt.
Vägledning mot yrken inom säkerhet
Dagens studiebesök gav studie- och yrkesvägledarna en konkret inblick i de krav, karriärmöjligheter och ansvarsområden som säkerhetsyrkena innebär. I och med att tre olika yrkesområden presenterades blir det också möjligt med jämförelser av vad de olika yrkesvägarna erbjuder. Linnea Lindgren kommenterar: ”Undersökningar visar att dagens ungdomar tänker mycket på anställningstrygghet, utvecklingsmöjligheter och lön. Här fick vi insikt i att det är ganska olika villkor som gäller för anställda inom polisen, Försvarsmakten och Räddningstjänsten. Denna typ av information gör det möjligt för vägledarna att förmedla en mer nyanserad bild av dessa yrken till ungdomar.”
Kontaktpersoner
