Stor satsning i skolan: vuxna och barn lär sig om risker på nätet

Hur kan man skydda sig som barn från våld och hot på nätet? Det var en frågorna som diskuterades när Caroline Engvall besökte Fjällbacka skola.Besöket är en del i den våldsförebyggande satsning som Fjällbacka och Rabbalshede skolor och fritidshem genomför och som är ett led i en större satsning i flera kommuner i Fyrbodal (se mer i vidstående film).
Carolin Engvall är författare, journalist och föreläsare med fördjupad kunskap om barn i svensk sexhandel och barn och ungas utsatthet på nätet.
”Jag har pratat brottsförebyggande om vilka brotten är som barn kan råka ut för på nätet. Vi har också pratat om vad gör man om man är orolig för en kompis som råkat illa ut på nätet, och framför allt betonat att det aldrig är ditt fel att du blir utsatt på nätet,” säger hon.
Det är Hälsokällan inom Fyrbodals kommunalförbund som beviljats projektmedel från Jämställdshetsmyndigheten för att tillsammans med förskolor, skolor och fritidshem utveckla det tidiga våldsförebyggande arbetet.
Ökad kunskap
”Hälsokällans roll är bland annat att tillsammans med rektor förankra, förbereda och planera för aktiviteter som handlar om att all personal får ökad kunskap kopplat till ämnet, olika utbildningsinsatser”, säger Jessica Svensson, projektledare Våldsprevention på Fyrbodals kommunalförbund.
Det handlar också om att finnas som ett stöd för skolorna och fritidshemmen i processen med att implementera det våldspreventiva arbetet. Men en viktig del är också att följa upp arbetet som sedan sker tillsammans med eleverna och till viss del också i förhållande till vårdnadshavare.
”Det finns goda exempel runt om i Fyrbodal på våldspreventivt arbete men arbetet behöver fortgå och vidareutvecklas. Alla barn och unga har rätt till en vardag fri från våld. Vi vet också att det är en viktig förutsättning för att må bra, utvecklas och kunna fullfölja sina studier.”
Börja tidigt
Tyvärr visar forskning att barn och unga är utsatta för våld på nätet, i hemmet, i skolan och i egna kärleksrelationer. Därför behöver arbetet med våldsprevention börja tidigt och fortsätta upp i åldrarna.
Nästa steg i den våldspreventiva satsningen blir att hjälpa fler kommuner i arbetet.
”Med utgångspunkt i de erfarenheter och den kunskap vi har fått genom att samverka med förskolor, skolor och fritidshem, vill vi i nästa steg paketera och tydliggöra arbetet för fler kommuner och verksamheter i Fyrbodal. Hälsokällan har för avsikt att söka nya medel hos Jämställdhetsmyndigheten för att kunna göra det,” säger Jessica Svensson.
Kontaktpersoner
Siren Linde
