God kompetensförsörjning – ett måste för en konkurrenskraftig Fyrbodalsregion

Utvecklingsdag för branschråd och college i Fyrbodal
I slutet av september samlades arbetsutskotten från branschråden och college i Fyrbodal för en gemensam utvecklingsdag på Musselbaren i Ljungskile. Det var första gången dessa grupper träffades gemensamt för att diskutera kompetensförsörjning, utbildning och branschöverskridande samverkan, vilket gav möjlighet att dela erfarenheter och hitta synergier mellan olika sektorer. Dagen, som anordnades av Fyrbodals kommunalförbund, bjöd på föredrag från branscherna och engagerade diskussioner om hur vår delregion kan stärkas.
Dagen inleddes av Anna Lärk Ståhlberg, förbundsdirektör på Fyrbodals kommunalförbund, som betonade vikten av samarbete för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv delregion. Hon lyfte fram kompetensförsörjning som ett centralt uppdrag för Fyrbodals kommunalförbund:
– Kompetensförsörjning är nyckeln till att vi ska lyckas med alla andra utmaningar. Det påverkar hela vår region, från hur vi kan bygga vår välfärd till hur vi skapar hållbar infrastruktur. Därför är det en så viktig fråga för Fyrbodals kommunalförbund, sa Lärk Ståhlberg.
Hon poängterade vidare att omställning är en gemensam utmaning för alla branscher, oavsett om det handlar om välfärd eller industri och näringsliv. Samverkan blir avgörande för att hitta synergier och hållbara lösningar.
Särskild utmaning för små orter
Ett av samtalen under förmiddagen handlade om att kompetensförsörjning är en särskild utmaning för små orter i Fyrbodal. Att erbjuda ett utbildningsutbud som möter behoven i dessa spridda kommuner är komplext. Det behövs samarbeten mellan olika utbildningsnivåer, från grundskolan till högre utbildning och tydliga vägar för studenterna mot framtida yrken. Deltagarna underströk vikten av att hitta kloka sätt att samarbeta för att möta denna verklighet.
Samverkan mellan utbildning och näringsliv
Fredrik Christensson, samverkansstrateg på Högskolan Väst, betonade Högskolan Västs specialisering på arbetsintegrerat lärande (AIL), där studenter kombinerar teori med praktik i nära samarbete med företag och offentliga aktörer.
– Arbetsintegrerat lärande är centralt i vår utbildningsfilosofi. Konceptet gör studenterna mer anställningsbara och förberedda för verkliga utmaningar, förklarade Christensson.
Han betonade hur detta arbetssätt är viktigt i en tid av snabba teknikskiften och nya yrkesroller, där teori och praktik behöver gå hand i hand.
– Vi utgår från verkliga behov ute i samhället, till exempel från er branscher! Så ta kontakt med oss. Vi vill vara en viktig samhällsaktör tillsammans med er, betonade Christensson.
Teknikcollege och framtidens ingenjörer
Christopher Sörensen, ordförande för Teknikcollege Fyrbodal och chef för utbildning och kompetensförsörjning på GKN, diskuterade de utmaningar som industrin står inför. Bristen på ingenjörer är påtaglig:
– Industritekniska utbildningar saknar studenter, trots att det finns ett stort behov av arbetskraft. Vi måste arbeta nära utbildningsanordnarna och skapa ett söktryck, sa Sörensen.
Teknikcollege arbetar aktivt med detta genom att öka medvetenheten om möjligheterna inom teknikyrken, särskilt bland unga. Teknikcollege har en avgörande roll som bro mellan utbildning och näringsliv, och säkerställer att utbildningarna anpassas efter industrins faktiska behov av framtidens ingenjörer.
–Kompetensförsörjning är att göra! Den perfekta strategin finns inte och det är lätt att känna sig otillräcklig – men det räcker gott att jobba i pilens riktning, vi gör verkligen mycket bra tillsammans, betonar Sörensen.
Ett exempel på konkret samverkan mellan GKN och Högskolan Väst handlar om den nya tekniken som GKN har utvecklat för att printa flygplansdelar i metall. De har skapat en uppdragsutbildning tillsammans som bland annat utbildar operatörer för den nya tekniken.
Byggbranschen – attraktivitet och framtidstro
Erica Steen från byggbranschrådet lyfte fram ett långsiktigt arbete för att öka attraktiviteten inom byggsektorn. Byggföretagen i Fyrbodal har, i samarbete med Innovatum, skapat flera initiativ för att få barn och unga att känna lust och nyfikenhet inför framtida yrken inom bygg. Ett framgångsrikt exempel är byggkollon och projekt som ”Bygglov,” där barn och ungdomar får möjlighet att testa på att snickra, mura och designa hus.
Byggföretagen arbetar dessutom aktivt för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö där alla, oavsett kön, känner sig välkomna och respekterade.
– Vi behöver aktivt motarbeta den tuffa jargongen inom byggsektorn. Genom att jobba med barn och unga kan vi påverka både attityder och intresse för byggyrkena på ett tidigt stadium, sa Steen.
Språkombud – nyckeln till god kommunikation
Ett annat intressant inslag under dagen var presentationen av Anita Andersson Hagsgård, processledare för Vård- och omsorgscollege Fyrbodal, som berättade om konceptet språkombud. Språkombudens uppgift är att stödja arbetsplatser genom att utveckla språkfärdigheter hos personalen, vilket är särskilt viktigt inom vård- och omsorgssektorn där många anställda har svenska som andraspråk.
– Språkombud är nyckeln till fungerande kommunikation och bidrar till bättre kvalitet i vården, sa Andersson Hagsgård. Den efterföljande diskussionen visade att konceptet även är angeläget för andra branscher som transport, bygg och besöksnäringen.
Transport – samverkan för hållbara lösningar
Mats Andersson från Brandt Lastvagnar inledde med att poängtera vikten av Branschråd Transport i Fyrbodal som han uppfattar fungerar mycket bra.
– Transporter är drivkraften för näringsliv och samhälle, säger han och betonar de många nivåer som samverkan behöver rinna igenom för att komma hela vägen ner till att få personal att anställa. Den snabba tekniska utvecklingen kräver nya typer av kompetenser, vilket märks genom att det idag inte är skiftnyckeln utan datorn som är mekanikerns främsta verktyg.
Branschen lider av brist på mekaniker och chaufförer, och därför är det avgörande att skapa attraktiva utbildningsvägar som lockar fler ungdomar till yrket. Samarbetet mellan verkstäder och utbildningsanordnare står i fokus, och yrkesutbildningarna behöver anpassas efter branschens faktiska behov.
Musselbaren – en central aktör inom besöksnäringen
Att hålla mötet på Musselbaren i Ljungskile skapade en naturlig koppling till dagens tema om samverkan och branschutveckling. Musselbaren är med i branschrådet för besöksnäringen i Fyrbodal och har en viktig roll i arbetet med förbättra kompetensförsörjningen, inte minst genom sitt unika sätt att bidra till utvecklingen inom de blå näringarna i regionen. Emelie Didrik från Musselbaren berättade bland annat om hur de samarbetat med kommunala kök för att möta branschens behov av kockar.
Samarbete över branschgränserna
Dagen avslutades med en gemensam sammanfattning av Anki Samuelsson, processledare för branschråden, och Cecilia Sandberg, kompetensstrateg vid Fyrbodals kommunalförbund, där de betonade vikten av fortsatt branschöverskridande dialog och samarbete.
– Vi har liknande utmaningar och behöver arbeta tillsammans för att lösa dem. Det är tydligt att vi alla har en vilja att skapa en hållbar och konkurrenskraftig framtid för Fyrbodal. Förbundets roll är bland annat att få överblick, en karta över behov och utbud, och på så sätt skapa förutsättningar för verkstad, summerade Sandberg och Samuelsson.
Kontaktpersoner

