Digital plattform – ett viktigt bidrag för barns rätt till en uppväxt fri från våld

En ny digital satsning ska göra Hälsokällans våldspreventiva arbetsmodell tillgänglig för förskolor, skolor och fritidshem i hela landet. Bakom arbetet står Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund, i samarbete med kommunikationsbyrån Amphi och med ekonomiskt stöd från Jämställdhetsmyndigheten.
Sedan 2015 har Hälsokällan arbetat för att förebygga våld bl. a genom att ge förskolor, skolor och fritidshem verktyg att synliggöra och förändra destruktiva maskulinitetsnormer, främja jämställdhet och skapa trygga och jämlika miljöer för barn och unga. Nu växlas arbetet upp. Projektet ”En uppväxt fri från våld 3.0” syftar till att digitalisera och sprida den beprövade modellen, som har utvecklats i nära samverkan med verksamheter i Uddevalla och Tanum.
– Vi vill omvandla åratal av kunskap till ett tillgängligt och användbart stöd för pedagoger i Fyrbodal och i hela Sverige, säger Siren Linde, projektledare vid Hälsokällan. Tillsammans skapar vi en trygg och våldsfri uppväxt för alla barn.
Samarbete med Amphi och Högskolan Väst
Den digitala paketeringen sker i nära samarbete med Amhpi, ett kunskapsföretag som arbetar med social hållbarhet. Plattformen kommer att innehålla konkreta verktyg, vägledningar och inspiration för att integrera våldsprevention i den pedagogiska vardagen.
Parallellt inleds arbetet med en handbok – ett praktiskt stöd för yrkesverksamma inom förskola, skola och fritidshem. Handboken tas fram av projektledarna tillsammans med rektorer som varit aktiva i tidigare projekt, och i samarbete med forskaren Anna Johansson från Högskolan Väst.
Anna Johansson och Anna-Lena Borg har genomfört följeforskning av projektet En vardag fri från våld 2.0. Deras slutrapport är en fallstudie som belyser hur pedagoger i Tanums kommun arbetar med Hälsokällans våldspreventiva arbetsmodell. Studien visar att modellen har bidragit till ökad kompetens, trygghet och samverkan i personalgrupperna – och att relationell kompetens, alltså förmågan att bygga förtroendefulla relationer med barn, är en central framgångsfaktor i våldsförebyggande arbete.
Nya röster – och rörelse framåt
Projektet har också fått en ny projektledare: Martin Svärd, rektor i Tanum, som länge varit engagerad i projektet, Hälsokällan och arbetet för jämställdhet och våldsprevention.
Innan midsommar lanseras nya avsnitt i projektets poddserie, med goda exempel och samtal om våldsprevention. Till hösten inleds dessutom samverkansmöten mellan förskolor och skolor/ fritidshem, med särskilt fokus på våldspreventivt arbete i övergångar och mottagande – en viktig del i att skapa trygga miljöer för barn här och nu och framgent.
– Barn som växer upp med våld riskerar att utveckla både fysisk och psykisk ohälsa. Våldsutsattheten är ett samhällsproblem, därför är det avgörande att vi bygger miljöer där alla barn kan känna sig trygga, säger Siren Linde och avslutar;
– Tillsammans skapar vi en trygg och våldsfri uppväxt för alla barn. Digitala verktyg, samverkan och forskning leder vägen mot en framtid där barn får blomstra och må bra.
Läs mer om En uppväxt fri från våld på projektes hemsida.
Siren Linde och Pernilla Forss, Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund.
Projektet finansieras av Jämställdhetsmyndigheten och pågår under 2025 och 2026.
Kontaktpersoner
