Inget beslut om delregionala utvecklingsmedel på direktionsmötet

Vid förbundets senaste direktionsmöte togs flera viktiga beslut. Bland annat klubbades förbundets delårsrapport och budget. Däremot kunde förbundet inte besluta om budgeten för de delregionala utvecklingsmedlen då Uddevalla kommunstyrelse beslutat att inte medfinansiera medel för 2025.Direktionsmötet består av förtroendevalda från förbundets 14 medlemskommuner. Denna gång hölls mötet i Kungshamn.
Under mötets första del avhandlades frågor kring infrastruktur, kollektivtrafik och andra trafikrelaterade frågor inom DKR, delregionalt kollektivtrafikråd. DKR hålls två gånger per år och består av en dialog och samverkan kring strategiska frågor för kollektivtrafikens utveckling i Västra Götalandsregionens kommuner.
Förbundets delårsrapport visade på ett underskott på cirka 1,6 miljoner kronor. Detta beror på att förbundet under 2024 gjort en nedskrivning avseende för högt värderat aktieinnehav i Innovatum om två miljoner kronor som påverkar resultatet negativt.
Direktionen beslutade också om att fastställa medlemsavgiften till 38,26 kronor per invånare, det vill säga en medlemsavgift utan indexuppräkning.
Eftersom förbundets verksamhetsplan är grundad på en ekonomi som baseras på en årlig uppräkning på tre procent behöver planen revideras för nästa år.
Reviderad budget
Också budgeten för den delregionala utvecklingsmedlen behöver revideras eftersom Uddevalla beslutat att inte medfinansiera de delregionala utvecklingsmedlen för 2025. I samband med detta presenterade också förbundsdirektör Anna Lärk Ståhlberg en konsekvensanalys av att utvecklingsmedel i storleksordningen fyra miljoner kommer att försvinna.
”De ändrade budgetförutsättningarna kommer att leda till att kommunerna får en minskad genomförandekraft i det gemensamma regionala utvecklingsarbetet. Jag ser tyvärr att det kommer att få negativa konsekvenser på vår delregion”, säger hon.
Engagemanget bland direktionens politiker var stort när konsekvensanalysen diskuterades.
Peter Eriksson, ordförande i direktionen, betonade vikten av att Fyrbodalskommunerna fortfarande kan tala med en enad röst.
”Det är oerhört viktigt idag att möta de utmaningar som medlemskommunerna står inför, men också lika viktigt att fortsätta tala med enad röst i regionen, främst i frågor som exempelvis infrastruktur, energiförsörjning och annan regional utveckling. Var än utveckling sker i delregionen så är den utvecklingen viktig för alla medlemskommuner.”
Kontaktpersoner
