Brottsförebyggande instruktörsutbildning om sexualbrott på nätet

En utbildning om vad som kan hända barn och unga på nätet. Ledd av Caroline Engvall från Safe Selfie Academy i samarbete med Hälsokällan. Genom utbildningen får deltagarna möjlighet att utrusta sig med kunskap att föreläsa om ämnet för barn och unga i sina verksamheter.
Två dagars instruktörsutbildningen
Utbildningens intention är att ge ökad kunskap om sexualbrott på och utanför nätet och skapa ökad trygghet att våga berätta om sexualbrott. Det är ett långsiktigt arbete med hjälp av beprövat material där både barn och vuxna tar del av samma utbildning.
– Mina förväntningar är att allt fler i det här området ska få den här kunskapen och kunna ta det vidare till de som behöver oss som mest – nämligen barn och unga tillsammans med deras trygga vuxna. Jag hoppas att deltagarna tar med sig sin energi som de får ändå av de här dagarna. Och att det finns ett stort behov hos barn och unga. Om vi vet att 1 barn av 4 under 18 år blir utsatta för sexuella övergrepp så kan man bara genom att lyfta frågan i både det stora och lilla göra en jättestor insats berättar Caroline Engvall.
Safe Selfie Academy möter elever där de finns och blandar allvar med skratt och lek för att få eleverna att gå därifrån med en känsla om hopp.
Kunskap från utbildningsdagarna
Ett barn av fyra har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp i Sverige (för fem år sedan ett barn av fem). Där de allra flesta som utsätter barn på nätet är barn själva. Var sjunde flicka under 18 år har varit utsatt för en våldtäkt (var tionde elev).
– Skulden ligger alltid på den som utsätter någon annan för brott. Även om den utsatta: tagit egna initiativ, inte är det ”perfekta offret”, levt eller lever destruktivt. Vi behöver lägga skulden där den hör hemma, berättar Caroline Engvall.
Samtycke gäller både på och utanför nätet och kan inte köpas. Samtycke är mer än ett ja och nej – det är en pågående ömsesidig diskussion om önskemål och behov.
Grooming är kontakt med barn i sexuellt syfte – förberedelse till sexuella övergrepp mot barn. Idag är nätet en enorm arena där förövare möter barn. Kontakten kan ske via chattar och kontaktsidor, spelplattformar eller via sociala medier som TikTok eller Instagram.
– Alla barn behöver höra om det här och vi behöver ha samtalen tidigt med barnen berättar Caroline Engvall.
Hälsokällan
Utbildningen ingår i en satsning från Hälsokällan och kommunerna i Fyrbodal där vi arbetar långsiktigt och kontinuerligt för att barn och unga ska ha rätt till en uppväxt fri från våld.
– Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna. Tänk om alla professioner som arbetar med barn och alla beslutsfattare på olika beslutande positioner gick en utbildning i Safe Selfie Academy. Och vi vill minska våldet och sträva efter ett samhälle fritt från våld, berättar Henrik Erlandsson Hälsokällan Fyrbodals kommunalförbund.
Med på dagen fanns deltagare från nio olika kommuner – lärare, fältare, kuratorer, skolsköterskor, pedagoger med mera. Utbildningsdagarna arrangerades av Caroline Engvall tillsammans med Hälsokällan, Fyrbodals kommunalförbund.
Mer utbildningar finns på Hälsokällan – Fyrbodals kommunalförbund
Läs mer om Self Selfie Academy på Safe Selfie Academy
Mer från Caroline finns på vår podd En uppväxt fri från våld.
Kontaktpersoner


Siren Linde
