Lång tillståndsprocess och många utmaningar

En jämförelse med många andra EU-länder visar att Sverige har en lång tillståndsprocess när det gäller utbyggnaden av vindkraft. I sin senaste rapport ”Effektivare nationell planering och tillståndsprocess” har Tillväxtanalys studerat hur den kan utvecklas för att bättre stödja den gröna omställningen.
Rapporten slår bland annat fast att även om vindkraft kan vara positivt för samhällsutvecklingen i stort, riskerar lokalsamhällen att få bära kostnader i form av exempelvis kompletterande fysisk infrastruktur samt eventuellt försämrad livskvalitet.
Enligt Tillväxtanalys blir det särskilt svårt att balansera dessa faktorer för demokratiska rättsstater som vill vara konkurrenskraftiga i klimatomställningen, det vill säga där investeringar kan behöva genomföras i snabb takt för att länder ska kunna bevara eller skapa nya komparativa fördelar och därmed bli attraktivt för investeringar.
Rapporten bygger bland annat på intervjuer med vindkraftsutvecklare och dessa visar att det finns flera utmaningar, som rör tillståndsprocessen och den nationella planeringen i Sverige.
I rapporten listas en rad utmaningar:
- avsaknad av en politisk samsyn och vision för vindkraft
- många sakägare och myndigheter i tillståndsprocessen leder till att tillståndsprocessen riskerar att ta längre tid
- den kommunala tillstyrkan som gör att kommuner kan fördröja projekt eller komma in sent i tillståndsprocessen med ett veto
- avsaknad av en politisk prioritering av markanvändningsintressen
- försvarets överordnade markanvändningsintresse och bristen på dialog kring det
- den sena exklusiviteten vid vindkraftsprojekt till havs
- oklarheter med nätanslutningar.
Analysen i rapporten visar att Sverige kan dra lärdom av Danmark och Finland för att hantera dessa utmaningar.