Nätet

Projektperiod: 2021-11-01 – 2023-10-31
Sökande: AB Svenskt Livsnäring
Kommuner: Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Uddevalla

Projektet ämnar knyta samman producenter och konsumenter av fisk i lokala, effektiva marknadskluster. Detta görs med hjälp av ett digitaliserat handelssystem som möjliggör utveckling av existerande infrastruktur, samt genom ett samarbete mellan kommuner och yrkesfiskare. Genom denna samverkan kan lokala aktörer överbrygga höga inträdeströsklar och ställa om för att erbjuda svenska konsumenter och skolkök lokalproducerad fisk till konkurrenskraftiga priser samtidigt som resursslöseriet minskar.

Syfte och mål
Trots att de svenska fiskekvoterna motsvarar befolkningens årliga konsumtion och våra yrkesfiskare årligen fångar motsvarande mängd matduglig fisk, är landets självförsörjningsgrad på fisk ca 30%. Projektet syftar till att tillgängliggöra konkurrenskraftig lokal fisk för svenska konsumenter för att därmed minska resursslöseriet, öka förtjänsten för ett lokalt hållbart fiske, samt tillgängliggöra näringsrik fisk till samhällets mindre köpstarka grupper.

Projektets mål är att med hjälp av det digitala verktyget Nätet (framtaget inom ramen för Vinnovas satsning på Social Innovation) utveckla en samverkansmodell där kommunala inköpschefer och yrkesfiskare knyts samman i lokala självförsörjande distributionskedjor för försäljning och konsumtion av fisk som det kringliggande näringslivet och övriga konsumenter kan integreras i.

Vid projektets slut ska kommunala inköpshanteringar i de 9 samverkande kommunerna integreras i Nätet tillsammans med producentorganisationen SPFPO:s fiskefartyg och dess upphämtningsplatser för att skapa 3 lokala handelskluster med en kapacitet på 2000 kg per fiskedag som vardera kan ombesörja 5000 skolbarn med lokalt producerad fisk. Dessa lokala handelskluster utgör vid det laget den kritiska massa som behövs för att restauranger, affärer och privatkunder ska kunna integreras i projektet genom organisk tillväxt utan oöverkomliga investerings- och volymtrösklar.

Långsiktigt leder samverkan mellan yrkesfiskare och kommunala storkök, till en modell för självgenererande etableringen av lokala marknader runt om i Sverige som snabbt kan komma upp i volym och omsättningsnivåer. Samverkansmodellen överbryggar de privata aktörernas höga ingångströsklar och möjliggör etablering av självständiga marknader för producent och privatkund som i sin tur får strukturell inverkan.

Enbart de samverkande kommunernas skolbarn skulle behöva konsumera 7 500 000 kg fisk per år för att leva upp till Livsmedelsverkets rekommendationer om två portioner fisk i veckan. Detta motsvarar mindre än en tiondedel av de genom SPFPO:s medverkande yrkesfiskarnas fångst som i dagsläget inte når svenska matbord. Genom projektets samverkansmodell får projektparterna en metod för att vidareutveckla sina lokala marknader med både ekonomisk, ekologisk, liksom social vinst.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra ditt besök. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?