Orust kommun på god väg att uppnå fossilfri fordonsflotta

Totalt har Orust kommun lyckats ställa om 36 procent av sin fordonsflotta till eldrift, 44 procent om man räknar med hybridfordon. Nu är kommunen på god väg att uppfylla målet med full omställning till 2030.– Det här känns fantastiskt och det visar också att man jobbar jättebra med detta ute i verksamheterna, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm.Hon betonar att det finns ett miljötänk inom kommunen när det gäller alla verksamheter vilket bland annat syns på kommunens arbete med ekomat, avfallshantering och transporter.
– Kommunen har en miljöambition överlag. Bland annat är 60 procent av våra livsmedel ekologiska.
När det gäller omställningen av fordonsflottan har den präglats av en successiv ersättning av fossilbilar med elbilar.
– Vi har ju hela tiden haft en intention att när vi ska byta och upphandla nytt så blir det till el för att uppnå våra mål, säger Catharina Bråkenhielm.
Kostnadseffektiv metod för laddplatser
Just nu pågår en upphandling på 15 personbilar och sex tillgänglighetsanpassade minibussar, alla eldrivna.
Samtidigt har kommunen också implementerat en enkel och kostnadseffektiv metod för laddplatser för elbilar. Verksamheterna betalar en fast summa för en parkeringsplats med laddbox, där kostnaden inkluderar parkeringsplats, laddutrustning och elanvändning. Modellen är enkel att administrera eftersom elförbrukningen inte behöver mätas individuellt.
– Vårt mål med omställningen är att gå till så mycket eldrift vi kan. Vi har tyvärr inga alternativ, vi har inte tillgång till HVO-bränsle eller biogas utan det är el som gäller, säger Andreas Larsson, fordonsansvarig.
Centraliserad fordonsverksamhet
Sedan 2023 ansvarar kommunens fordonsverksamhet, under räddningstjänsten, för upphandling och ägande av kommunens bilar.
– Jag tror detta har varit ett vinnande koncept att man centraliserat fordonsverksamheten.
Ett väl fungerande samarbete finns med fastighetsavdelningen som ansvarar för att upphandla och installera laddboxar via ramavtal. Laddbox finns alltid på plats före leverans av nya elfordon.
Varje bil har en egen parkeringsplats med laddbox, vilket underlättar för verksamheterna. Drift och service av laddboxarna ingår i avtalet, och boxarna är förberedda för att kunna styras och aktiveras med RFID-tagg i framtiden. Effektbehovet har hanterats genom att höja säkringsnivån på några platser, men hittills har det inte varit ett stort problem.
Själva processen med omställningen har fungerat relativt friktionsfritt för Orust.
– Vi har inte haft några större svårigheter. Problematiken har mest varit mentaliteten eftersom det funnits en viss oro för eldrift och att inte bilarna räcker. Men under mina sex år har jag bärgat tre fordon och då har det varit den mänskliga faktorn.
Något som nu verkar ha förändrats i takt med att driftstopp av bilarna knappt skett.
Flera utmaningar
Men flera utmaningar återstår framåt.
– Infrastrukturen börjar ju bromsa lite. Vi pratar om att ha laddplatser som har högre kapacitet än andra för olikkörning och för bilar som går dygnet runt, säger Andreas Larsson.
En annan, yttre, faktor har kommunen precis upplevt då alla snabbladdningsstationer i Henån stängts ner på grund av att den ideella föreningen som driver dem har fått finansiella problem.
– Det är något som vi just nu tittar på hur vi kan lösa.
Det arbetas också på en ny laddplan för kommunen. Johan Andersson, fastighetstekniker, hoppas att den ska antas under våren.
– I förslaget finns beskrivning av nuläget vad gäller teknik och utsläpp från transportsektorn på Orust och i stora drag vad som förväntas behövas för fortsatt elektrifiering.
Han tror att planen är viktig för den framtida elektrifieringen på Orust
– Kommunen har en viktig roll för markanvändningen och behöver visa vilja. Så det är jättebra att planen är på gång.
Kontaktpersoner

