En framtid utan våld – börjar här!

Hur stoppar vi våldet innan det ens har börjar? Det är vad det våldspreventiva projektet En vardag fri från våld fokuserar på: En långsiktig förändring av samhällsnormer, med start i förskolor, skolor och fritidshem. Genom att träna barn i empati, respekt och gränssättning vill projektet, drivet av Hälsokällan och finansierat av Jämställdhetsmyndigheten, skapa en kultur där våld inte får fäste.
Under spridningskonferensen i slutet av oktober presenterades de senaste framstegen i projektet En vardag fri från våld. Projektet har som mål att stärka barns rätt till trygghet och kroppslig integritet redan från tidig ålder. Genom våldspreventiva insatser i förskolor, skolor och fritidshem vill man skapa en långsiktig samhällsförändring.
Med över 100 deltagare på plats och ytterligare 300 via länk bjöd konferensen på konkreta exempel från projektets arbete i förskolor, skolor och fritidshem i Uddevalla och Tanum.

Projektledarna Jessica Svensson och Siren Linde berättade om projektets tre grundprinciper: att förstå sambandet mellan lindrigt och grovt våld, att främja jämställdhet och utmana könsnormer samt att stötta så kallade aktiva åskådare för att motverka passivitet och en kultur som tyst tillåter våld.
Utveckling av metoder i Uddevalla och Tanum
Under dagen delade rektorer och pedagoger sina erfarenheter av att implementera våldspreventiva metoder i förskolor och skolor. På enheter i Uddevalla och Tanum arbetar personalen förebyggande mot våld genom aktiviteter präglade av demokratiska värderingar, respekt för varandras gränser och utveckling av empati. Barnen tränas i att identifiera och reflektera över våld i vardagen samt att uttrycka olika typer av känslor på ett respektfullt sätt. Rektorerna betonade vikten av att hålla i och hålla ut i arbetet med att etablera en trygg och inkluderande skolmiljö.
Forskarna Anna-Lena Borg och Anna Johansson från Högskolan Väst presenterade insikter från följeforskningen som bedrivs i Tanums skolor, där de fokuserar på faktorer som stärker våldsförebyggande arbete, särskilt samverkan och kollegialt lärande.
Dagen avslutades med Attila Yoldas föreläsning Från en kille till en annan, där han delade personliga insikter om machokulturens inverkan på unga män och dess koppling till våld och psykisk ohälsa.
Nästa steg – en digital plattform
Projektets nästa steg är att skapa en digital plattform för att göra arbetssätt, metoder och verktyg tillgängliga för fler förskolor och skolor.
Sammantaget visar En vardag fri från våld på kraften i ett långsiktigt, normkreativt och jämlikhetsfrämjande arbete. Det är mer än ett projekt – det är en vision om en värld där varje barn får växa upp i trygghet.
Artikel
Läs gärna artikeln som ger en mer omfattande summering av spridningskonferensen och hur en kultur av jämställd omsorg och respekt kan etableras genom insatser i förskolor, skolor och fritidshem.
https://new.express.adobe.com/webpage/mVC5fSNL8hbER
Presentationsfilm
Se filmen som berättar om arbetet och hur det praktiskt går till ute på förskolor, skolor och fritidshem.
Våldsförebyggande arbete i förskolan
Filmklipp
Länsstyrelsen i Västra götaland har gjort filmer om det våldspreventiva arbetet runt om i länet. Här finns bland annat två filmer från vårt projekt En vardag fri från våld. Klicka på länken så hittar du filmerna.
En vecka fri från våld | Länsstyrelsen Västra Götaland
Fyrbodalspodden
Projektet har dessutom en egen podd som genom intervjuavsnitt med kunniga, engagerade och intressanta personer ger en unik inblick i vad som på olika nivåer görs för att motverka våld. Avsnitten är mellan en halvtimme och fyrtio minuter långa. Länk till podden på Fyrbodals sida hittar du här, lyssna direkt via Podspace, Spotify eller någon annan poddplattform.