Förskolans möte med hederskulturen – med Devin Rexvid

Uddevalla, 11 mars 2025 – Chefer och medarbetare i förskolan, samt andra yrkesverksamma som arbetar med yngre barn, samlades i tisdags på Östraboteatern i Uddevalla för att lyssna på Devin Rexvid, universitetslektor vid Stockholms universitet och expert på hedersrelaterat våld och förtryck. Föreläsningen arrangerades av Hälsokällan vid Fyrbodals kommunalförbund och var en del av Uddevalla kommuns utvecklingsdag för förskolan. Evenemanget var även öppet för andra intresserade och sändes dessutom digitalt. Totalt deltog cirka 400 personer från elva av Fyrbodals fjorton kommuner.
Hederskultur och medborgarfostran
Rexvids föreläsning utgick från spänningen mellan hederskulturens normer och den svenska förskolans uppdrag. Han beskrev hur hederskulturen präglas av en strikt könsuppdelning, där flickors och kvinnors frihet och livsval begränsas. Kontroll över flickors och kvinnors sexualitet är ofta nära kopplad till familjens heder, och pojkar kan socialiseras in i en roll där de förväntas övervaka och kontrollera sina systrar och andra kvinnliga släktingar. Hederskulturen bygger på starka familjeband och kollektiv lojalitet snarare än på individens rättigheter och tillit till samhällets institutioner.
Den svenska förskolan vilar däremot på principer om demokrati, jämställdhet och barns rätt till självbestämmande. För många familjer med en bakgrund i hederskulturer är förskolan den första samhällsinstitutionen de kommer i kontakt med efter ankomsten till Sverige. Just därför har förskolan en central roll i att möjliggöra förändring genom att introducera normer som främjar jämställdhet och mänskliga rättigheter. Mötet mellan dessa värdesystem kan också innebära utmaningar – hur kan förskolepersonal bemöta föräldrar som ser förskolans värderingar som ett hot mot deras kulturella och religiösa identitet?
Förskolans roll och ansvar
Rexvid betonade att förskolan har en unik möjlighet att arbeta med jämställdhet i ett tidigt skede, innan hedersnormerna blir djupt internaliserade. Han betonade att barn är mer mottagliga för nya perspektiv än vuxna, vars värderingar ofta är svårare att förändra. Genom att erbjuda en trygg miljö där barn kan utforska sin identitet fritt från begränsande normer kan förskolepedagoger bidra till att ge flickor och pojkar likvärdiga möjligheter att utvecklas.
Nussbaums rättviseteori och barns rättigheter
Rexvid kopplade sitt resonemang till filosofen Martha Nussbaums rättviseteori och hennes modell med ”tio förmågor”, vilka definierar grundläggande möjligheter som alla människor bör ha för att leva värdiga liv. Dessa förmågor och förutsättningar kan vara starkt begränsade för flickor och kvinnor som lever i ett sammanhang som präglas av hederskulturen.
Förskolan i Sverige kan därmed fungera som en motvikt till de inskränkningar som hedersnormer innebär, genom att aktivt arbeta för jämställdhet och mänskliga fri- och rättigheter. Genom att ge barn verktyg att tänka kritiskt, uttrycka sina känslor och förstå och utrycka sin egen kroppsliga och psykiska integritet, kan förskolan bidra till att skapa större handlingsutrymme för alla barn, oavsett bakgrund.
Utmaningar och hinder
Rexvid pekade även på de hinder som finns i detta arbete. Vissa föräldrar kan motsätta sig förskolans jämställdhetsarbete och uppleva det som ett intrång i familjens normer. Andra väljer bort den kommunala förskolan för att i stället placera sina barn i privata förskolor där traditionella könsroller och hedersnormer kan upprätthållas. En ytterligare utmaning är att det även inom förskolan kan finnas personal som själva bär på hedersnormer, vilket kan påverka hur jämställdhetsarbetet bedrivs.
Slutsats – Förskolans möjligheter att påverka
Trots dessa utmaningar menade Rexvid att förskolan har en avgörande roll i att ge barn en trygg plats för att utveckla sina individuella friheter. Genom att sätta barnens rättigheter i första rummet och arbeta med jämställdhet och integritet som grundläggande principer kan förskolan bidra till att pojkar präglade av hederskulturen kan frigöras från sin roll att kontrollera och dominera medan flickor som hämmas av hederskulturens begränsningar ges möjlighet att leva ut sina mänskliga rättigheter och utvecklas till fria individer.
Deltagarna i föreläsningen uttryckte stor uppskattning för de insikter och verktyg som Rexvid delade med sig av. ”Det här var verkligen ögonöppnande och kommer att hjälpa oss i vårt dagliga arbete,” kommenterade en av deltagarna efter föreläsningen.
Läs mer om förskolans arbete med våldsprevention i projektet En vardag fri från våld.
Kontaktpersoner
Siren Linde

