En uppväxt fri från våld 3.0

Hälsokällans våldspreventiva arbetsmodell
Jämställdhetsmyndigheten har nyligen beviljat projektmedel för att stärka jämställdhetsarbetet och det våldsförebyggande arbetet runt om i Sverige. Fokus ligger på att förhindra våld i nära relationer, sexuellt våld och hedersrelaterat förtryck samt att synliggöra och motverka destruktiva könsnormer.
En av satsningarna som fått bidrag är Hälsokällans arbete med våldsförebyggande insatser för barn. Projektet En uppväxt fri från våld 3.0 handlar om att samla och beskriva de metoder och arbetssätt som utvecklats i samverkan med förskolor, skolor och fritidshem i Uddevalla och Tanum så att de kan spridas till fler kommuner. Resultaten från Hälsokällans satsningar på våldspreventivt arbete i tidigare projekt kommer konkretiseras i en metodhandbok och en digital plattform – två verktyg som ökar möjligheten för andra kommuner att ta del av och implementera våldspreventiva strategier i sina verksamheter.
Hålla i och hålla ut
Sedan 2015 har Hälsokällan på Fyrbodals kommunalförbund arbetat med våldsprevention där målgruppen är viktiga vuxna som arbetar nära barn och unga. Genom flera tidigare projekt har arbetsmetoder utvecklats och prövats i praktiken. I projektet En vardag fri från våld 1 och 2 har fokus bland annat legat på barns integritet, att synliggöra sambanden mellan lindrigt och grovt våld, destruktiva könsnormer och vikten av att vara en aktiv åskådare som vill och vågar agera.
Genom Högskolan Västs följeforskning har detta arbete inte bara varit en insats för de deltagande enheterna utan också gett strategiska insikter i hur våldsförebyggande arbete kan implementeras brett. Nu, i den tredje fasen av projektet En vardag fri från våld, läggs ett tydligt fokus på just det – att växla upp och sprida metoderna genom pedagogisk paketering.
Det fortsatta arbetet och spridningen av arbetsmodellen har även finansierats av Länsstyrelsen Västra Götaland genom Bryggprojektet, vars syfte är att säkerställa en systematisk, långsiktig och hållbar utveckling av våldspreventivt arbete. Genom detta stöd kan det redan påbörjade arbetet med att förankra metoderna i förskolor, skolor och fritidshem fortsätta och nå ut till fler.
En arbetsmodell för förskolor, skolor och fritidshem
Den kommande metodhandboken och den digitala plattformen ska bli ett konkret stöd för förskolor, skolor och fritidshem som vill arbeta systematiskt och medvetet med våldsprevention. Materialet bygger på beprövad erfarenhet från Hälsokällans mångåriga arbete i kommunerna i Fyrbodal.
”Som projektledare känner jag stor förväntan och hopp inför detta arbete. Att kunna omvandla de insikter och erfarenheter vi samlat under flera år till ett tillgängligt metodstöd är en avgörande pusselbit i arbetet för en tryggare uppväxt för barn och unga. Med metodhandboken och den digitala plattformen vill vi ge pedagoger, skolledare och andra professionella det stöd de behöver för att konkret och metodiskt arbeta med våldsprevention”, säger Siren Linde projektledare vid Hälsokällan Fyrbodals kommunalförbund.
Läs mer på
En vardag fri från våld – Fyrbodals kommunalförbund
Kontaktpersoner
Siren Linde
